F5F - Fiskeklubben Fem Flöten

F5F - Fiskeklubben Fem Flöten

Påsklax!

FiskeberättelserPosted by Johan Ruben Tue, April 06, 2010 22:41:43

Jag har åkt förbi hamnen i Simrishamn alltför många gånger och suktat efter att få komma ut på laxfiske utan att göra slag i saken. Äntligen dags! Fick med mig Agnell och Kling på ett något tidigt laxfiske med utgång från denna klassiska hamn. Den extrema vintern har pressat ner vattentemperaturen ordentligt i år men alla var vid gott mod denna Långfredagsmorgon.


Kvällen innan ägnades att peppa och dricka några kalla på Maritim. Förväntningarna skruvades ner något men givetvis fanns hopp om att fånga storlaxen!


Johan Abelsson var vår erfarne guide - under dagen bjöd han på berättelser från bland annat Kolahalvön där han startat ett halvdussin fiskecamps och träffat på både aggressiv älg och björn och från Simrishamn från det fantastiska laxåret 2006 då det var 7-hugg på grejjerna i flera omgångar. Darn! Mångårig erfarenhet från norra Vättern och mycket snack om riggning för röding och lax där blev det.Vi hade ett riktigt skönt vårväder med 5-7 m/s och strålande sol. Vattentempen låg mellan 2-2,5 grader vilket kanske inte bäddade för intensiva fighter med pigg lax. Fisket påbörjades i princip rakt söder om Kåseberga, där ett antal strömmar möts.


Efter en ganska kort stunds fiske kom så första hugget! Redan dags för dagens första lax? Dennis, som assisterade på turen, blåste dock av ganska fort: Torsk... Vi puttrade vidare och det dök upp ganska många sillstim på lodet och några "bananer" i anslutning - det såg riktigt lovande ut med mycket aktivitet i vattnet. Tyvärr inget som visade intresse för våra lockbeten.


Klockan passerade 15.00. Kling sov i ruffen, Johanx3 stod och jiddrade och undertecknad kläckte ur sig: "-Nä, nu behövs lite adrenalin i kroppen så man piggnar till". Pang! Där satt laxen på ett av mina spön (vi hade valt ut 4 spön var). Lite stirr, lax uppe i ytan ganska fort och hoppade. Några rusher, trassel med annan lina. Lugn... Kom in i pumpandet efter lite inledande fippel - inte så van vid utrustningen - och relativt snart kom en fin lax in mot båten. Håvning direkt? "Rrrrrrrr". Nä - djupdykning. Dykningen bromsades upp och dags att pumpa in fisken igen. Dennis hela tiden redo med håven. Blänk vid ytan igen och där - i håven! I grevens tid visade det sig - kroken lossnade några sekunder efter. Ca 5kg fin lax i båten!Trots fina konturer på lodet högg det inte riktigt som vi ville. Tiden rann ifrån oss och dessvärre tvingades vi att börja plocka in all utrustning. Visade sig sitta en liten bonuslax långt under minimimåttet och en mindre torsk på det vi hade ute.Hade det varit några grader högre i vattnet är jag säker på att vi alla hade fått med oss lax hem. Vi fick mycket tid till att prata med Abelsson och enligt honom är den bästa tiden första 10 dagarna i maj. Ett riktigt bra upplägg är då att fiska i flera dagar och jobba kring Bornholm. Oavsett väder går det alltid att hitta landlä och det finns ett riktigt bra hotell - Verona - där värden går igenom dagens fångster varje kväll. Rejäla portioner med Ribs och eget färsköl står bland annat på menyn! I år är det fullbokat men jag tänker ordna en 3dagars tur nästa år och då jäklar blir det jakt på de hårdare och vildare vandringslaxarna!


Två fina laxsidor hamnade i frysen och lite sashimi i magen. Sköljdes ner med ett gott påsköl! Tyvärr stannade äventyret här för mig, men Agnell, Kling och Niklas Strömstedt fortsatte festandet i Simrishamn - med det är en helt annan historia : )


/J


  • Comments(3)//www.f5f.se/#post65