F5F - Fiskeklubben Fem Flöten

F5F - Fiskeklubben Fem Flöten

Ambivalent ang. test av Jigg/Drop-Shotspön

GearPosted by Jonas Kling Wed, October 12, 2011 10:37:04

På begäran (av Björn) skriver jag kort om test av Jigg/Drop-Shotspön.

Efter det att vi för ett antal år sedan gemensamt (Johan "Agnet", Björn och undertecknad) köpte Team Dragons "Mystery Contact Jig, 3-20g", så har jag hunnit ytterligare testat och fiskat med framför allt tre Jiggspön - med fokus på Gös:

1. BTF Walker Dropshot, 8 ft - 25g

http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/vertikalfiske/vertikalspon/bft-walker-dropshot.html

2. Team Dragon, Pro Selection, 8 ft, 7-28g

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en/dragon-team-dragon-pro-selection-g5-a3-p27-k6214.html

3. Robinson, Dialfex, Zander, 7.4ft, 5-25g

http://alejka.pl/robinson-diaflex-zander-wklejanka-2-25m-5-32g-akcja-szybka-ilosc-sekcji-2.html

Jiggning/Drop-shot

Alla tre spön har mkt stabil ryggrad och mkt känslig topp. Utpräglad toppaktion (extrem på Robinson och Team Dragon). Bäst kontakt med betet (Jiggning) har man med Robinsson, tätt följda av Team Dragon och BTF Walker DropShot. Längden på spöna som jag fiskat med är bäst anpassat för fiske i båt. Robinsson är testets dyraste spö, men oxå det som känns mest välbyggt. Det är vidare mkt lätt och bra balanserat. Alla tre presterar bra inom angiven kastvikt. Som kastmaskin funkar Robinsson och BTF bäst. För riktigt lätta kastvikter regerar BTF.

Alla tre spön fungera alldeles utmärkt som jiggspön. Men testets vinnare för Jiggning blir Robinson, Dialfex, Zander, 7.4ft, 5-25g. Testets vinnare för kombinationen blir svårare ... hummmm ... alla tre spön presterar riktigt bra ... men kanske BTF och Robinson delar förstaplatsen som kombospön ... men å andra sidan är Team Dragonspöt oxå riktigt grymt ...

Om man funderar på att ytterligare lägga till en aspekt: Abborrfiske, så funkar alla spön helt OK, kanske är Robinson och BTFspöt bäst. Man bör gå över till ett ngt nättare Team Dragonspö om man vill ha grym kontakt med lättare jiggar, runt 2-5g.

Jag har tyvärr ännu inte haft möjligheten att testa Shimanos Yasei Drop Shot ... http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/yasei-drop-shot.html ... men här har vi kanske nästa testvinnare ...

  • Comments(2)//www.f5f.se/#post113

Röding

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Sun, September 25, 2011 23:56:05

Jag och Johan "Agnet" Agnell testade Vättern i lördags. Fantastisk dag, fantastiskt skönt väder och faktiskt ett OK fiske. Vi fick 7 rödingar, mest små, men några godkända. Vi testade vår nya utrustning för första gången. Fantastiskt sköna grejer!! Vi fiskade mellan 13.00 - 17.00. Våra nyinköpta pärlemospinnare var melodin för dagen. Detta var nog årets sista rödingtur ... så hoppas vi att vi kan testa laxfisket längre norr ut i Vättern under vintern.

  • Comments(2)//www.f5f.se/#post111

Bolmen levererar sådär ...

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Thu, August 18, 2011 10:28:00

Jag och far har varit i Bolmen och testat några gånger nu i sommar ... oxå detta med blandat resultat. Efter en trög dag högg en fin gös vid mitt speciella "hot-spot-ställe". Denna gång på ett bottentackel (!) ... och en rappala ... en fin fisk på 4,6 ... släpptes med varsam hand åter till sitt rätta element ... fotograf var min far ... (vi får nog ta ett par minuter och gå igenom hur man bäst fotograferar en firre ... ). Väntar fortfarande på att bli belönad med en +7 gös ... men det kommer nog snart ... Kanske i Trosa nu i höst?

  • Comments(3)//www.f5f.se/#post108

Nätaren ... hummm ...

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Thu, August 18, 2011 10:21:40

Efter rapporter om stora gösar i Nätaren så var det dax att testa sjön ... med mkt dåligt resultat. Höll på att bli smått tokig över gösar som inte högg ... totalt testade vi (jag; Johan Agnell och Kålle) sjön 2 ggr under samma vecka ... med 0 (!) gösar som resultat. Som gästfiskare hade vi Kålle. Tyvärr fick vi inte guida honom till ett bra fiske ... (känns inte som jag ens är nära att knäcka koden i Nätaren ... får nog byta trolling mot vertikal i denna sjö ...)

Juli 2011

  • Comments(4)//www.f5f.se/#post107

Norra Bolmen - ny metodik!

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Tue, June 07, 2011 23:24:56

Torsdagen den 2 juni hade jag besök av min bror Jesper från Stockholm (a.k.a. mothuggsspecialisten). Vädret var på topp, det var bitvis mycket varmt under dagen. Vi började fiska vid ca 09.30. Tillsammans med ett stort antal göstrollare så trollade vi i Bolmens norra del. Det var ganska lynnigt fiske, dock började dagen bra med att brorsan slog nytt PB på 3,05 kg efter ca 10 min trolling (tagen på en Smithwick – en av de säkraste kortet i försommarfisket i norra delen av Bolmen). Därefter blev fisket mycket svårare. Såg mycket fisk på ekolodet, med de var inte alls sugna på att hugga … provade Mann´s, S, Smithwick, Luhr Jensen, div Bomber, NilsMaster, etc, etc … varierade med olika djup, inklusive ”bottentrolling”, utan resultat … testade till slut att köra, en för mig, ny variant – ”slow-trolling-vertikal-jigg”. Vi tacklade på tunga jigghuvuden (50g) och satte på Relaxjiggar. Kompletterade med stingers, körde mellan 0,2 – 0,5 knop … OCH … där var koden för dagen. Totalt landades 17 gösar under dagens 6 h fiske. Ca 12 av dessa på ”slow-trolling-vertikal-jigg”, varav 3 var över 2 kg.

Trots att det bitvis var ett ganska trögt fiske så slutade dagen ändå OK … och det kändes bra att brorsan fick vara med om ett OK fiske även denna gång.

  • Comments(2)//www.f5f.se/#post104

De allra första på vertikal!!

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Fri, May 27, 2011 11:57:10

Lördagen den 21 maj ägnade jag en hel dags fiske åt gös i Bolmen … var själv i båten denna gång och totalt fick jag 19 gösar … fördelat på 7 på trolling, 4 på jigg och 8 på vertikal … !!!

Mmm … just det … vertikal! Efter en mycket trög dag (betänk att jag var ute i ca 14 h … så den totala fångsten om 19 gösar inte mycket att skryta med) så tänkte jag att jag skulle testa vertikalfiske en kort stund innan jag åkte i land. Stannade vid ett område som jag trodde på, placerade ut två markeringsbojar för att märka ut de linjer som jag skulle fiska efter (glömde dessa i Bolmens vatten …faan) nästan direkt på nedsläpp så fick jag känna på ett riktigt karatehugg … detta var första gången jag testade vertikal ”på riktigt” och den första fisk jag fick på denna, för mig nya teknik … lyckan fortsatte, och jag fick ett antal riktigt fina gösar mellan kl. 20.30 – 22.30. Metoden för dagen var gulfärgade Relaxjiggar, modell större, samt långsmalt, tungt och ”snabbt” huvud. Störst gös på vertikal var 2,6 kg. Jag fick alla gösar på mellan 3 - 1,5 m ... alla återutsattes med varsam hand!! Fick definitivt mersmak på vertikalfisket efter denna tur och denna teknik kommer åter att testas under helgens fiske i vår ”hemliga” sjö …

//Jonas Kling

  • Comments(5)//www.f5f.se/#post102

Den riktiga rödingpremiären

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Wed, May 18, 2011 11:19:20

Så vad den avklarad ... Lördagen den 14/5 … efter diverse förberedelser kvällen innan begav jag och Johan ”Agnet” Agnell oss ut för en dags rödingfiske. Vi var ”kittade upp till tänderna”, och grymt laddade … Känns som vi nu börjar frå bra ”knas” på tekniken inom rödingfisket.

SMHI hade som vanligt givit en oprecis prognos, vädret pendlade mellan stiltje/ högsommavärme och hårda/iskalla vindar. Vi höll oss på Vätterns västra sida och testade olika djup och beten om vartannat. Fiskade med apex/vobbler/gulplöja … och spinnare … där den senare visade sig fiska skjortan av övriga artificiella beten. Totalt blev det 5 rödingar. Denna gång lyckades vi notera varje napp. Endast 2 av dessa 5 var godkända. Tror att både jag och Johan fick lite blodad tand och nu har vi beställt ytterligare 4 pärlemorspinnare. Ser fram emot nästa rödingexpedition.

  • Comments(3)//www.f5f.se/#post101

Hänryckningens tid … även för gös … (!)

FångstrapporterPosted by Jonas Kling Wed, May 18, 2011 11:02:07

Vill börja med att tydligt förklara att jag är kluven till detta fiske. I för mig kända vatten är det ganska lätt att hitta ståndplatser för gösen nu så här i lektid … och när man hittat dem hugger de som besatta … det är ett mkt kul fiske och ger förutsättningar för att kunna ta grov gös … och mycket gös. Det som står emot detta är att man stör gösen i deras parningstid, och även om all gös återsätts med varsam hand så är jag övertygad att det stör deras pågående reproduktion!!

(NOTERING: tycker att det var MKT tråkigt att se andra fiskare ta upp och klubba fisk efter fisk – vill föreslå fiskevårdsföreningar att tydligt kommunicera och införa en begränsning för antalet fiskar man tillåter att ta upp).

Torsdagen den 12 maj begav oss jag och far ut på gössafari … ...en underbar dag (även om det regnade på oss en kort stund på eftermiddagen).

Vi delade dagen mellan åafiske (i en fantastisk miljö) samt fiske kring grundtoppar ute i sjön … vi hade ett OK fiske och tog under dagen 22 gösar, inga bjässar, den största vägde ca 2,7 … koden för dagen jiggning med relaxjiggar i ganska starka färger … bäst fungerade gul/svart, gul/röd. (Vi fiskade med samma teknik som vi använder oss av vid vårt gösfiske i Trosa skärgård … tack Robban Andén för att du en gång i tiden introducerade oss i denna teknik …smiley).

Vet att dessa vatten kan erbjuda än bättre fiske, och framförallt med större fiskar … så det blir nog ett återbesök inom kort!

P.S Ser fram emot Bolmen Masters den 11-12/6 … Kalle och Mariano kommer att traila upp deras båt från Malmö. D.S

  • Comments(2)//www.f5f.se/#post100
Next »