F5F - Fiskeklubben Fem Flöten

F5F - Fiskeklubben Fem Flöten

Ambivalent ang. test av Jigg/Drop-Shotspön

GearPosted by Jonas Kling Wed, October 12, 2011 10:37:04

På begäran (av Björn) skriver jag kort om test av Jigg/Drop-Shotspön.

Efter det att vi för ett antal år sedan gemensamt (Johan "Agnet", Björn och undertecknad) köpte Team Dragons "Mystery Contact Jig, 3-20g", så har jag hunnit ytterligare testat och fiskat med framför allt tre Jiggspön - med fokus på Gös:

1. BTF Walker Dropshot, 8 ft - 25g

http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/vertikalfiske/vertikalspon/bft-walker-dropshot.html

2. Team Dragon, Pro Selection, 8 ft, 7-28g

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en/dragon-team-dragon-pro-selection-g5-a3-p27-k6214.html

3. Robinson, Dialfex, Zander, 7.4ft, 5-25g

http://alejka.pl/robinson-diaflex-zander-wklejanka-2-25m-5-32g-akcja-szybka-ilosc-sekcji-2.html

Jiggning/Drop-shot

Alla tre spön har mkt stabil ryggrad och mkt känslig topp. Utpräglad toppaktion (extrem på Robinson och Team Dragon). Bäst kontakt med betet (Jiggning) har man med Robinsson, tätt följda av Team Dragon och BTF Walker DropShot. Längden på spöna som jag fiskat med är bäst anpassat för fiske i båt. Robinsson är testets dyraste spö, men oxå det som känns mest välbyggt. Det är vidare mkt lätt och bra balanserat. Alla tre presterar bra inom angiven kastvikt. Som kastmaskin funkar Robinsson och BTF bäst. För riktigt lätta kastvikter regerar BTF.

Alla tre spön fungera alldeles utmärkt som jiggspön. Men testets vinnare för Jiggning blir Robinson, Dialfex, Zander, 7.4ft, 5-25g. Testets vinnare för kombinationen blir svårare ... hummmm ... alla tre spön presterar riktigt bra ... men kanske BTF och Robinson delar förstaplatsen som kombospön ... men å andra sidan är Team Dragonspöt oxå riktigt grymt ...

Om man funderar på att ytterligare lägga till en aspekt: Abborrfiske, så funkar alla spön helt OK, kanske är Robinson och BTFspöt bäst. Man bör gå över till ett ngt nättare Team Dragonspö om man vill ha grym kontakt med lättare jiggar, runt 2-5g.

Jag har tyvärr ännu inte haft möjligheten att testa Shimanos Yasei Drop Shot ... http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/yasei-drop-shot.html ... men här har vi kanske nästa testvinnare ...

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by karloscar Wed, October 12, 2011 12:42:35

Härligt utförlig beskrivning...

Posted by Björn Wed, October 12, 2011 10:51:40

Tack Jonas!

Polackerna är bäst på jiggprylar har man förstått, fast BFT har gjort ett riktigt bra spö. Jag ska gå till söders sportfiske och surra lite med dom i detta ämne! Sedan blir det antagligen ett kiöb till våran träff. Ingen har fått fisk på dropshot i klubben än?